Επιλογή κατασκευαστή κουφωμάτων

Η σημασία της επιλογής σωστού κατασκευαστή κουφωμάτων

 

Είναι δεδομένο ότι στην επιλογή κουφωμάτων σημασία δεν έχει μόνο η ποιότητα του ίδιου του συστήματος, αλλά και η κατασκευή του και, ασφαλώς, η τοποθέτησή του. Η κακή κατασκευή και τοποθέτηση μπορούν να αχρηστεύσουν ακόμα και ένα, κατά τα άλλα, άριστο σύστημα. Πώς μπορεί να προστατευτεί ο καταναλωτής από τις συνέπειες σφαλμάτων στην κατασκευή και τοποθέτηση κουφωμάτων που μπορεί να του έχουν στοιχίσει πανάκριβα;

Κατ’ αρχήν να υπενθυμίσουμε ότι η επιλογή κουφωμάτων ή η αντικατάσταση των παλιών σας κουφωμάτων αποτελεί μια σωστή, ασφαλή και οικονομική επιλογή, χάρη στις μοναδικές ιδιότητες των νέων κουφωμάτων και στις ελάχιστες απαιτήσεις τους για συντήρηση. Τα οφέλη για τον ιδιοκτήτη και εν γένει για την κοινωνία και το περιβάλλον είναι ποικίλα.

Αυτό που δείχνουν να μην υπολογίζουν και τόσο οι καταναλωτές είναι το πρακτικό κομμάτι. Κι αυτό το τελευταίο, και τόσο σημαντικό, αναλαμβάνει ο κατασκευαστής κουφωμάτων και το συνεργείο του. Η σωστή μελέτη και κατασκευή και ακολούθως η τοποθέτηση είναι κομβικής σημασίας παράγοντες για την αξιοποίηση ενός συστήματος, γι’ αυτό και πιθανά λάθη αποδεικνύονται δαπανηρά και δύσκολο, συχνά αδύνατο, να επιλυθούν. Για τους λόγους αυτούς θα πρέπει να γίνεται προσεκτική έρευνα αγοράς, προκειμένου η επιλογή του κατασκευαστή να είναι σωστή. Αυτό έγκειται στην προσωπική κρίση του καθενός, αλλά είμαστε και εμείς εδώ για να σας συμβουλεύσουμε κατάλληλα.

 

Θυμηθείτε πως το σύστημα δεν αποτελεί από  μόνο του εγγύηση

Η άριστη ποιότητα ενός κουφώματος δεν επιτυγχάνεται από μεμονωμένα στοιχεία όπως τα διπλά τζάμια, τα περιμετρικά λάστιχα στεγάνωσης και το μηχανισμό ανοίγματος ή ανάκλησης. Ο σχεδιασμός και η ποιότητα κατασκευής είναι ιδιαίτερα κρίσιμα σημεία στη διαφοροποίηση ενός ποιοτικού κουφώματος από ένα άλλο μη ποιοτικό. Η συνολική ποιότητα είναι ο καρπός οργανωμένης προσπάθειας, αρμονικής  συνεργασίας διαφόρων συντελεστών και κυρίως βαθιάς γνώσης του αντικειμένου. Η ποιότητα απαιτεί εξειδίκευση, τεχνογνωσία και εμπειρία πολλών ετών, επιστημονική κατάρτιση, γνώση του προϊόντος και σεβασμό προς τον πελάτη. Ακόμα κι αν η σειρά που θα επιλέξετε είναι γνωστή, πολυδιαφημιζόμενη και περιζήτητη, αυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ποιότητα της τελικής κατασκευής. Η τελευταία εξαρτάται από την εταιρία κατασκευής κουφωμάτων, που είναι υπεύθυνη για τα υλικά κατασκευής, τους μηχανισμούς και, φυσικά, την τοποθέτηση που μπορεί από μόνη της να αξιοποιήσει στο έπακρον ή να καταστρέψει ένα σύστημα. Σε αυτή τη βάση αναζητήστε τον κατασκευαστή σας.

 

Κάντε έρευνα αγοράς και συγκεντρώστε προσφορές

Μη βιαστείτε να επιλέξετε τον πρώτο κατασκευαστή που θα βρείτε στην γειτονιά σας, Μαζέψτε όσες περισσότερες προσφορές μπορείτε. Οι σωστοί επαγγελματίες φροντίζουν να αναφέρουν στις προσφορές τους τι ακριβώς προσφέρουν και από πού προμηθεύονται όλα τα υλικά κατασκευής κουφωμάτων. Ωστόσο, προσέξτε οι προσφορές αυτές να είναι συγκρίσιμες, να έχουν δηλαδή, ίδιο πλήθος και τύπο κουφωμάτων. Στις προσφορές, θυμηθείτε, θα πρέπει να αναφέρεται ο τύπος της σειράς, των ρολών (πολυουρεθάνης, προφίλ), η κίνηση τους (ηλεκτρικά, χειροκίνητα) και, φυσικά, ο προμηθευτής τους. Καλό είναι, επίσης, να αναγράφονται τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται και ο προμηθευτής τους, αλλά και οι υαλοπίνακες, οι τύποι των μηχανισμών κ.ο.κ.

 

Μάθετε τα πάντα για τον κατασκευαστή

Πρώτα απ’ όλα οφείλεται, ως αγοραστές, να πάρετε όσο περισσότερες πληροφορίες μπορείτε για την ποιότητα της δουλειάς του κατασκευαστή, την αξιοπιστία, τη συνέπεια και τον επαγγελματισμό του. Μπορείτε και οφείλετε να του ζητήσετε να σας δείξει δείγματα της δουλείας του, Αν είναι δυνατόν μιλήστε και με άλλους πελάτες του, προκειμένου να δείτε κατά πόσο έμειναν ευχαριστημένοι απ’ τις υπηρεσίες του και τι έχουν να σας επισημάνουν. Καλό είναι να μάθετε κατά πόσο είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί ο κατασκευαστής που θα επιλέξετε με τον αρχιτέκτονά σας, σε περίπτωση που αναφερόμαστε σε καινούργια οικοδομή, προκειμένου να επιλύουν από κοινού τυχόν προβλήματα.

 

Δείτε από κοντά τον εξοπλισμό και τη δουλειά του

Μπορείτε ακόμα να επισκεφτείτε το ίδιο το εργοστάσιο ή/και την έκθεσή του κατασκευαστή, για να διαπιστώσετε οι ίδιοι σας ποιο είναι το επίπεδο της οργάνωσής του, της δουλειάς του και, φυσικά, του εξοπλισμού που διαθέτει. Προκειμένου να κάνετε ένα τελικό ξεκαθάρισμα, προτείνουμε να επισκεφτείτε πρόσφατα έργα του. Σε μία έκθεση κουφωμάτων θα δείτε συνήθως τα καλύτερα δείγματα δουλειάς και τα καλύτερα εκθέματα του συγκεκριμένου κατασκευαστή. Με το να επισκεφτείτε ένα πραγματικό έργο, θα διαπιστώσετε πραγματικά δείγματα δουλειάς, και όχι πλασματικά, καθώς και το επίπεδο τοποθέτησης του κατασκευαστή, που είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια κατά την αγορά των κουφωμάτων. Ζητήστε λοιπόν μια λίστα από πρόσφατες δουλειές του, και όχι μόνο μία που αυτός θα επιλέξει, ώστε να διαπιστώσετε όλα τα παραπάνω

 

Επιλέξτε εξουσιοδοτημένο/πιστοποιημένο κατασκευαστή

Κάθε εταιρία παραγωγής προφίλ πιστοποιεί συγκεκριμένους και επιλεγμένους κατασκευαστές. Τα επώνυμα κουφώματα είναι συστήματα που τα διαφημίζει ο σχεδιαστής και παραγωγός του συστήματος, ο οποίος όμως δεν ελέγχει την κατασκευή και τοποθέτηση τους! Δουλειά του είναι να προδιαγραφεί τα προφίλ και τα υλικά και εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται από τον κατασκευαστή αλλά και να ορίζει τις σωστές διαδικασίες παραγωγής και τοποθέτησης του κουφώματος που θα πρέπει να τηρεί ο κατασκευαστής. Προκειμένου να μπορούν να ασκούν έλεγχο στην παραγωγή, οι παραγωγοί εταιρίες δημιουργούν δίκτυα εξουσιοδοτημένων – πιστοποιημένων κατασκευαστών, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα. Με απλά λόγια, σε αυτούς τους κατασκευαστές εμπιστεύονται οι εταιρίες παραγωγής τη κατασκευή των συστημάτων τους. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουν, συνεπώς, την αξιοπιστία και το όνομα των προϊόντων τους. Όπως γίνεται κατανοητό, ως άμεσα συνεργαζόμενοι με τις διελάσεις, οι πιστοποιημένοι κατασκευαστές ενημερώνονται συνεχώς για τα νέα προϊόντα της κάθε εταιρίας, αλλά και για τη σωστή κατασκευή των κουφωμάτων. Ενημερώνονται επίσης για τα συστήματα που έχουν επιλέξει και παρακολουθούν σχετικά σεμινάρια και ημερίδες. Εκτός αυτού υποστηρίζονται σε όλη τη διαδικασία από τον παραγωγό του συστήματος. Οι πιστοποιημένοι συνεργάτες των μεγάλων διελάσεων συνεργάζονται μαζί τους κατά άμεσο τρόπο και εγγυώνται ότι το κούφωμα που θα καταλήξει στο χώρο σας καλύπτει όλες τις προδιαγραφές κατασκευής και τοποθέτησης που έχει ορίσει η εκάστοτε βιομηχανία. Ο κατασκευαστής είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει πιστά τις προδιαγεγραμμένες μεθόδους κατασκευής και τοποθέτησης του παραγωγού του συστήματος και φυσικά να χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα και ποιοτικά εξαρτήματα. Εκτός αυτού όμως, επιλέγοντας κάποιον πιστοποιημένο κατασκευαστή, συχνά μπορείτε να απευθύνεστε στην ίδια τη βιομηχανία παραγωγής, της οποίας το όνομα φέρει το προϊόν που έχετε αγοράσει, για οποιαδήποτε πληροφορία, αλλά και για να διαπιστώσετε εάν τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή των κουφωμάτων σας (μηχανισμοί, λάστιχα, γωνίες, ράουλα κ.λ.π.) είναι αυθεντικά και εγκεκριμένα και τηρούν όλες τις προδιαγραφές της εταιρίας που τα σχεδίασε.

 

Δώστε σημασία στα εξαρτήματα

Τα εξαρτήματα που θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή του κουφώματος αποτελούν σημαντικό παράγοντα τόσο για τη σωστή λειτουργία του, όσο και για την μακροζωία του. Έτσι, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σ’ αυτά (ράουλα, μεντεσέδες, κλειδαριές, χερούλια κ.ο.κ.). Τα εξαρτήματα θα πρέπει να είναι σε συνάφεια με το σύστημα και να χρησιμοποιούνται αυτά που προτείνει ο παραγωγός και ο σχεδιαστής. Απ’ την πλευρά σας, ως καταναλωτές, θα πρέπει να ζητάτε απ’ τον κατασκευαστή να χρησιμοποιήσει τα αξεσουάρ που προτείνει και έχει εγκρίνει ο σχεδιαστής και παραγωγός του συστήματος που θα χρησιμοποιηθεί. Στην περίπτωση των εξαρτημάτων δεν έχει θέση η οικονομία. Καλό είναι να επιλεγούν επώνυμα και καταξιωμένα στην αγορά εξαρτήματα, γιατί σε αντίθετη περίπτωση, ακόμα και το καλύτερο σύστημα μπορεί  να αποδειχτεί ανεπαρκές ή και κάκιστο – στη χειρότερη περίπτωση ακόμα και επικίνδυνο!

 

Προσοχή στα ελαστικά στεγάνωσης

Είναι πολύ σημαντικό, επίσης να χρησιμοποιηθούν τα σωστά ελαστικά στεγάνωσης, που εγγυώνται, μέσω του κουφώματος, υψηλά επίπεδα θερμομόνωσης, αεροστεγανότητας και υδατοστεγανότητας, ηχομόνωσης, αλλά και εν γένει την καλή λειτουργία και ανθεκτικότητα του κουφώματος.

 

Η σημασία των τζαμιών 

Είναι λάθος να θεωρήσετε τα τζάμια που θα βάλει ο κατασκευαστής στα κουφώματά σας δευτερεύουσας σημασίας! Τα συστήματα κουφωμάτων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, τουλάχιστον όσον αφορά στον αρχικό τους σχεδιασμό, εξασφαλίζουν κάποια στοιχεία, όμως μόνο με κατάλληλο διπλό τζάμι με διάκενο επιτυγχάνεται καλή αεροστεγανότητα και θερμομόνωση, ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται ένα καλό επίπεδο ηχομόνωσης για τις συνήθεις συνθήκες μιας αστικής περιοχής. Όφελος έως και 750€ κάθε χρόνο προσφέρουν στον ένοικο ενός τυπικού διαμερίσματος τα νέας τεχνολογίας τζάμια, σε σχέση με τα απλά, λόγω της εξοικονόμησης ενέργειας που επιτυγχάνεται. Αυτό προκύπτει από υπολογισμούς επιστημονικών ινστιτούτων, αλλά και κατασκευαστών υαλοπινάκων που ερευνούν τρόπους για την καλύτερη κλιματική συμπεριφορά των δομικών υλικών. Έχει πλέον καθιερωθεί η χρήση διπλών τζαμιών στα νέα κτίρια. Η χρήση διπλών υαλοπινάκων μειώνει τις θερμικές απώλειες σε σχέση με τους απλούς κατά 27% - 40% και έως 46% για διπλούς υαλοπίνακες με θερμοδιακοπές στα πλαίσια. Ένα από τα πλέον αποτελεσματικά είδη τζαμιών νέας τεχνολογίας που εμποδίζουν μεγάλο μέρος της θερμότητας είτε να εισέρχεται στο κτίριο είτε να διαρρέει από το εσωτερικό του προς το περιβάλλον είναι οι επιλεκτικοί υαλοπίνακες χαμηλού συντελεστή εκπομπής (LOW–E). Επίσης, υπάρχουν τζάμια ηλιακού ελέγχου που επιτρέπουν στο φώς να διαπερνά ένα παράθυρο ή μία πρόσοψη, ενώ ταυτόχρονα διαχέουν και αντανακλούν ένα μεγάλο μέρος της ηλιακής θερμότητας. Έτσι, ο εσωτερικός χώρος παραμένει πιο δροσερός. Στους συγκεκριμένους υαλοπίνακες υπάρχουν στρώσεις από ειδικά υλικά που απωθούν την ηλιακή θερμότητα, ενώ τα τζάμια είναι διπλά, που σημαίνει ότι παρέχουν ιδιαίτερα καλή μόνωση.

 

Βεβαιωθείτε πως τα κουφώματά σας έχουν σήμανση CE

Επιλέξιμα θα πρέπει να είναι μόνο προϊόντα που φέρουν σήμανση CE. Η σήμανση CE, που θα είναι υποχρεωτική από την 1η Φεβρουαρίου του 2010, είναι μια ευρωπαϊκή σήμανση και βεβαιώνει ότι το προϊόν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις που καθορίζονται από τις σχετικές Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα παράθυρα, οι εξώθυρες, τα πετάσματα και οι γκαραζόπορτες συγκαταλέγονται στα δομικά υλικά, τα οποία ανήκουν στον κατάλογο των προϊόντων που επιβάλλεται να φέρουν σήμανση CE σύμφωνα με τα εναρμονισμένα πρότυπα ΕΝ 14351 +A1, ΕΝ 13241 – 1 και ΕΝ 13380. Ο κατασκευαστής τοποθετεί στα προϊόντα του τη σήμανση μόνο εφόσον έχουν γίνει Αρχικές Δοκιμές Τύπου από κοινοποιημένο εργαστήριο είτε από τον ίδιο ή από τον παραγωγό του συστήματος, εφαρμόζει Σύστημα Ελέγχου Παραγωγής στην επιχείρηση του και κάνει μια γραπτή δήλωση συμμόρφωσης. Την ευθύνη της συμμόρφωσης του προϊόντος και επομένως της σήμανσης CE έχει ο κατασκευαστής. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία, τα υποχρεωτικά στοιχεία που πρέπει να αναγράφονται στη σήμανση CE των κουφωμάτων είναι:

 • Η διαπερατότητα αέρα,
 • Η υδατοστεγανότητα,
 • Η θερμομονωτική ικανότητα,
 • Η ηχομονωτική ικανότητα,
 • Η αντίσταση σε ανεμοπίεση,
 • Οι οπτικές και θερμικές ιδιότητες των υαλοπινάκων και
 • Η αντοχή σε φορτίο χιονιού για τους φεγγίτες στέγης.

 

Πώς να προστατευτείτε από κακοτοπιές

Εκτός των παραπάνω, θα πρέπει να βεβαιωθείτε κατά την παράδοση ότι τα κουφώματα φέρουν την αυτοκόλλητη ταινία γνησιότητας. Εκτός αυτών, ο σωστός κατασκευαστής κουφωμάτων θα πρέπει να σας παρέχει γραπτή εγγύηση για τα κουφώματα που κατασκευάζει και για τη σωστή τοποθέτησή τους. Στην εγγύηση θα πρέπει να δεσμεύεται ότι θα παρέχει service σε περίπτωση που χρειαστεί, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Αφότου επιλέξετε τον κατασκευαστή των κουφωμάτων σας κάντε μαζί του ένα ιδιωτικό συμφωνητικό, στο οποίο θα αναφέρονται αναλυτικά τα προϊόντα που θα παραδοθούν, σε πόσο χρόνο και οι τρόποι αποπληρωμής. Στο ιδιωτικό συμφωνητικό θα πρέπει να υπάρχουν και ρήτρες για την περίπτωση αθέτησης κάποιας συμφωνίας.

 

Βασικά Κριτήρια Πιστοποιημένης Κατασκευαστικής Επιχείρησης 

 • Γενικά επιχειρηματικά κριτήρια
 • Κριτήρια καλής κατασκευής
 • Κριτήρια καλής εφαρμογής των προϊόντων της

 

Γενικά επιχειρηματικά κριτήρια

 • Ο κατασκευαστής πρέπει να έχει προσπέκτους, με τις βασικές τομές των κατασκευών του και τους διάφορους τύπους προϊόντων με τα αντίστοιχα ονόματα.
 • Ο κατασκευαστής πρέπει να διατηρεί μόνιμη έκθεση με δείγματα των προϊόντων του.
 • Μεταξύ κατασκευαστή και πελάτη υπογράφεται συμφωνητικό, με τελική τιμή, σειρά, τύπο κατασκευής, τεχνικά χαρακτηριστικά, τύπο τζαμιών, χρόνο παράδοσης, τρόπο πληρωμής.
 • Ο κατασκευαστής δίνει γραπτές οδηγίες στον πελάτη σχετικά με τον τρόπο τοποθέτησης των μαρμαροποδιών. Ανάλογες πληροφορίες δίνει σχετικά με την τοποθέτηση πατζουριών, σιτών, ρολών και των προϋποθέσεων που υπάρχουν στις περιπτώσεις αυτές.
 • Ο κατασκευαστής εξασφαλίζει τον πελάτη του με σέρβις και εγγύηση για τα προϊόντα του.
 • Τα συνεργεία τοποθέτησης έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα. Να είναι φιλικά προς τους πελάτες, παρέχοντας διευκρινίσεις και δείχνοντας σεβασμό στην περιουσία των πελατών.
 • Έχει εκπαιδεύσει κατάλληλα τόσο τα στελέχη παραγωγής όσο και τα στελέχη διοίκησης για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της επιχείρησης.

 

 

Κριτήρια καλής κατασκευής

 • Επιβάλλεται η χρησιμοποίηση εξαρτημάτων από μη οξειδούμενα μέταλλα.
 • Κατά τη συναρμολόγηση των προφίλ μεταξύ τους απαιτείται να γίνεται εφαρμογή στεγανωτικού υλικού.
 • Για την καλή αεροστεγάνωση και υδατοστεγάνωση των κουφωμάτων ενδείκνυται η περιμετρική εφαρμογή των ελαστικών και όχι κόλλησή τους στις γωνίες.
 • Τα ελαστικά παρεμβύσματα πρέπει να είναι EPDM σε ότι αφορά εκείνα που είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες.
 • Επιβάλλεται η δημιουργία οπών απορροής στα ανοιγόμενα φύλλα και στις κάσες των κατασκευών.
 • Τα τζάμια τοποθετούνται πάνω σε πλαστικά τακάκια και τα διάκενα μεταξύ τζαμιών και προφίλ πληρούνται με ελαστικά παρεμβύσματα. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται επαφή τζαμιών και μετάλλου.
 • Στα φύλλα γίνεται απαραίτητα στήριξη (τακάρισμα) του τζαμιού με τη βοήθεια πλαστικών στηριγμάτων.

 

Κριτήρια καλής εφαρμογής των προϊόντων της επιχείρησης

 • Τα κουφώματα μεταφέρονται στο έργο κατά τρόπο ασφαλή και απαραιτήτως συσκευασμένα, ώστε να μην προκαλούνται φθορές.
 • Αντενδείκνυται η χρήση ψευτόκασας για λόγους σωστής θερμομόνωσης.
 • Οι αρμοί μεταξύ κουφώματος και τοίχου πληρούνται και στεγανοποιούνται με σιλικόνη ή άλλα μονωτικά υλικά.
 • Τα τζάμια πρέπει να έχουν ταινία διπλής επικόλλησης.
 • Φύλλο και μπινί πρέπει να στεγανοποιούνται (με λάστιχο ή σιλικόνη).

Τάπα και φύλλο – μπινί πρέπει να στεγανοποιούνται.