Πόρτα ασφαλείας

Το δίλημμα: Θωρακισμένη πόρτα για ομορφιά ή για ασφάλεια;

 

Η θωρακισμένη πόρτα ασφαλείας είναι ένα παρεξηγημένο προϊόν διότι ως επί το πλείστον κρίνεται από το “περιτύλιγμα” του. Η αλήθεια είναι πως το πρώτο κριτήριο για την επιλογή μιας θωρακισμένης πόρτας είναι η εξωτερική της εμφάνιση, οι επενδύσεις που “ντύνουν” την πόρτα.  Ο σκοπός της όμως είναι πολύ πέρα από την εμφάνισή της, είναι η ασφάλεια που παρέχει. Η ασφάλεια μιας θωρακισμένης πόρτας  εξαρτάται από παραμέτρους που κάθε μία από αυτές θέλει προσεκτική μελέτη διότι παρέχει συγκεκριμένη προστασία.

 Θωρακισμένη πόρτα > Κλειδαριά 1

Κλειδαριά

Στο μεγάλο κεφάλαιο “κλειδαριά” κρύβεται μια επιστήμη που προσπαθεί να βρίσκεται πάντα ένα βήμα πριν τον επίδοξο εισβολέα. Δύο είναι οι κύριες κατηγορίες στις οποίες κατατάσσονται οι κλειδαριές ασφαλείας. Αυτές που έχουν μόνιμο ενσωματομένο μηχανισμό κλειδώματος και αυτές που έχουν αφαιρούμενο μηχανισμό κλειδώματος (είτε μύλο για μικρό κλειδί, είτε αφαιρούμενο είτε "πυρήνα" για κλειδί χρηματοκιβωτίου).

Η πρώτη κατηγορία διαθέτει το πλεονέκτημα, ότι ο επίδοξος εισβολέας, δεν μπορεί να καταστρέψει τον μηχανισμό κλειδώματος και να ανοίξει την πόρτα. Ωστόσο όμως αυτό το είδος κλειδαριών διαθέτει συγκεκριμένους συνδυασμούς κλειδιών που περιορίζονται στην γκάμα της εταιρίας, ενώ επίσης σε περίπτωση που κάποιο μέλος της οικίας χάσει ένα κλειδί συνήθως απαιτείται αλλαγή ολόκληρης της κλειδαριάς καθώς και κάποιος ειδικός κλειδαράς.Θωρακισμένη πόρτα > Κλειδαριά 2

Η δεύτερη κατηγορία χρησιμοποιεί αφαιρούμενο σύστημα για το κλείδωμα. Δίνει στον καταναλωτή την δυνατότητα  να τοποθετήσει ένα σύστημα κλειδώματος της αρεσκείας του από το εμπόριο. Λόγω των πολλών εταιριών είναι δυσκολότερη η επέμβαση από τον επίδοξο διαρρήκτη. Στην περίπτωση συγκεκριμένα του μυλου, υπάρχει πάντα η πιθανότητα ο διαρρήκτης να προσπαθήσει να τον καταστρέψει. Αυτό αντιμετωπίζεται με ειδικό τεμάχιο (defender).

Τελευταία έχουν βγει επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας όπως κλειδαριά με διπλή γλώσσα όπου δεν είναι εφικτή η παραβίαση της πόρτας απλά με μία ταυτότητα όταν αυτή δεν είναι κλειδωμένη καθώς και ενσωματωμένο  ανεξάρτητο συναγερμό παραβίασης που “παγιδεύει” τον μύλο, ανιχνεύει διαρκώς την κλειδαριά και διαθέτει και αντικραδασμικό.

 

Κλειδώματα

Ενώ λοιπόν η κλειδαριά αποτρέπει έναν διαρρήκτη από το εισβάλει ανενόχλητος, ο αριθμός περιμετρικών κλειδωμάτων τον αποτρέπει απ’ το να εισβάλει με λίγο κόπο. Τον αποτρέπει απ’ το να κάμψει κάποιο σημείο της πόρτας -συνήθως στην κλειδαριά- και να διαρρήξει την πόρτα. Αν κάποιο σημείο της πόρτας δεν έχει περιμετρικά κλειδώματα εκείνο το σημείο είναι το ευαίσθητο σημείο της πόρτας. Όσα περισσότερα περιμετρικά κλειδώματα ή καλύτερα όσες περισσότερες περιοχές καλύπτουμε σε μία πόρτα τόσο περισσότερο “σφραγίζουμε” την πόρτα στην κάσα και κατά συνέπεια στον τοίχο.

Θωρακισμένη πόρτα > Θωράκιση

 

Θωράκιση

Η μονή θωράκιση αποτελείται από ένα φύλλο ατσαλολαμαρίνας το οποίο φιλοξενεί τα κινούμενα και σταθερά μέρη της πόρτας και τα προφυλάσσει από έξω. Επιπλέον υπάρχουν και καλύμματα λαμαρίνας, τα οποία καλύπτουν τα κινούμενα και σταθερά μέρη της πόρτας εσωτερικά. Το φύλλο της πόρτας παρέχει προστασία στην κλειδαριά, αλλά είναι ευαίσθητο σε κάμψεις που μπορεί να επιφέρει ο επίδοξος διαρρήκτης λόγω των συγκεκριμένων σημείων όπου δεν υπάρχουν τα εσωτερικά καλύμματα λαμαρίνας.

Η διπλή θωράκιση αποτελείται από δύο ενιαία φύλλα ατσαλολαμαρίνας, ένα εσωτερικά και ένα εξωτερικά. Το εσωτερικό φύλλο έχει 2 νευρώσεις, 8 διπλωμάτων η κάθε μία, που δημιουργεί 3 κλωβούς-χώρους με το εξωτερικό φύλλο για την μεγαλύτερη ακαμψία του φύλλου της πόρτας. Οπότε σαφώς ελαχιστοποιείται η δυνατότητα παραβίασης της πόρτας ακόμα και με σοβαρή προσπάθεια από κάποιο διαρρήκτη.

Η τριπλή θωράκιση αποτελείται από τρία ενιαία φύλλα ατσαλολαμαρίνας, ένα εσωτερικά, ένα εξωτερικά και ένα ενδιάμεσα. Το ενδιάμεσο φύλλο έχει 2 νευρώσεις, 8 διπλωμάτων η κάθε μία, που δημιουργεί 3 κλωβούς-χώρους με το εξωτερικό φύλλο για την μεγαλύτερη ακαμψία του φύλλου της πόρτας. Οπότε σαφώς ελαχιστοποιείται ακόμα περισσότερο η δυνατότητα παραβίασης της πόρτας πέρα από την προσπάθεια από κάποιο διαρρήκτη με ειδικά εργαλεία. Έτσι καλύπτεται η πόρτα από παραβίαση ακόμα και με μεγάλο κόπο.

 

Τοποθέτηση

Η τοποθέτηση αποτελεί την μόνη παράμετρο ασφαλείας η οποία γίνεται μπροστά στα μάτια του καταναλωτή και με άμεση επιλογή του. Οι τρόποι με τους οποίους τοποθετούνται οι θωρακισμένες πόρτες χωρίζονται σε δύο. Η θωρακισμένη πόρτα βιδώνεται με ειδικές βίδες περιμετρικά ή κολλιέται με την χρήση ηλεκτροκόλλησης σε μπετονόβεργες περιμετρικά του τοίχου. Και οι δύο τρόποι εξασφαλίζουν ασφάλεια, κάποιοι προτιμούν να τοποθετούν με τον έναν και κάποιοι με τον άλλον τρόπο, ενώ ενίοτε χρησιμοποιούνται και οι δύο. Αυτό που θα πρέπει να προσεχθεί στην επιλογή της θωρακισμένης πόρτας είναι να δίνεται η δυνατότητα στον τοποθετητή να χρησιμοποιήσει είτε τον έναν, είτε τον άλλον, είτε ακόμα και τους δύο τρόπους.

Στην ιδανική στερέωση, για να εξασφαλιστεί η μέγιστη ασφάλεια, θα πρέπει να γίνει πρόβλεψη ώστε περιμετρικά της πόρτα να υπάρχουν τσιμεντοκολώνες. Η στερέωση σε τούβλα και άλλα είδη τοιχοποιΐας δεν ενδείκνυται.

Θωρακισμένη πόρτα > Τέλος

 

Συμπέρασμα

Δεδομένου ότι ένας διαρρήκτης έχει στην διάθεσή του ελάχιστο χρόνο για να εισβάλλει, η θέα και μόνο σε μια θωρακισμένη πόρτα τον αποτρέπει. Μετά όμως από την απόπειρα διάρρηξης, την θωρακισμένη πόρτα την συνοδεύουν μια τεχνολογία και μια σειρά μελετών που φροντίζουν να αποτρέψουν κάποιον να εισβάλει στην κατοικία ή στο γραφείο σας και να προστατέψουν εσάς, την περιουσία σας και την οικογένειά σας. Η σωστή επιλογή λοιπόν επιφέρει και μεγαλύτερη ασφάλεια. Θα ήταν καλό να δείτε την θωρακισμένη πόρτα που θα επιλέξετε χωρίς τις επενδύσεις της, να δείτε πέρα από το περιτύλιγμα. Το εσωτερικό της πόρτας είναι αυτό που τελικά προστατεύει, οι επενδύσεις απλώς το κολακεύουν. Οπότε:

Θωρακισμένη πόρτα πρωτίστως για ασφάλεια και προστασία!

 

 Και μην ξεχνάτε:

Η πόρτα ασφαλείας παρέχει ασφάλεια μόνο όταν αυτή είναι κλειδωμένη.

 

Σας παραθέτουμε και δύο αστεία βιντεάκια σχετικά με το θέμα μας.

Βίντεο Νο 1

Βίντεο Νο 2