Τζάμια Ασφαλείας

Τζάμια Ασφαλείας

Στο παρελθόν, οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες μπορούσαν να είναι ένας αδύναμος κρίκος στο εξωτερικό περίβλημα ενός κτιρίου, ενάντια σε προσβολές κάθε είδους. Τα σύγχρονα, νέας γενιάς Τζάμια Ασφαλείας έχουν πάρει πλέον διορθωτικά μέτρα. Βασικά, η ασφάλεια της χρήσης των τζαμιών διαχωρίζεται σε Παθητική και Ενεργητική, ανάλογα τη χρήση τους και το σκοπό που εξυπηρετούν.

Παθητική Ασφάλεια (Safety)

Saint-Gobain-Τζάμια Ασφαλείας

Στα Τζάμια Ασφαλείας το πρώτο ζητούμενο είναι η αποφυγή τραυματισμού σε περίπτωση που σπάσει το γυαλί. Μια μεγάλη γκάμα από Τζάμια Ασφαλείας είναι διαθέσιμη που χρησιμοποιείται είτε μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με άλλους τύπους. Το σχετικό πεδίο εφαρμογής καθορίζει και το απαιτούμενο πάχος του γυαλιού. Οι δύο βασικοί τύποι από αυτά τα Τζάμια Ασφαλείας είναι:

 • Σκληρυμένα Τζάμια Ασφαλείας Securit

  Η σκλήρυνση του γυαλιού, γνωστό και ως Securit, εφευρέθηκε στα εργαστήρια της Saint-Gobain το 1929. Σε αυτή τη διαδικασία, τα απλά τζάμια υπόκεινται σε θερμική επεξεργασία σκλήρυνσης (ψήνονται), κάτι που τα δίνει τρία εξαιρετικά χαρακτηριστικά ως Τζάμια Ασφαλείας:

  • Έχουν έως και 5 φορές μεγαλύτερη εφελκυστική αντοχή από ένα απλό τζάμι ίδιου πάχους. Για αυτό το λόγο (σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ 12600) είναι ανθεκτικά στα σοκ από μαλακά παραμορφώσιμα αντικείμενα (όπως το ανθρώπινο σώμα) και μπορούν να αντέξουν πολύ υψηλότερες δυνάμεις αναρρόφησης ή αμβλείας (όχι αιχμηρής) σύγκρουσης.
  • Το ψήσιμο επίσης κάνει το τζάμι πιο ανθεκτικό σε ακραίες, μικρής διάρκειας μεταβολές σε ζεστές και κρύες θερμοκρασίες, και επιπλέον ικανότερο να αντέξει μεγάλες διαφορές στην θερμοκρασία εντός της δικής του μάζας.
  • Εάν το τζάμι θρυμματιστεί, μεταμορφώνεται σε μία μάζα από μη αιχμηρά, χαλαρά ενωμένα μεταξύ τους κομμάτια τα οποία και αν πέσουν να μην προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό.Saint-Gobain-Τζάμια Ασφαλείας-Θραύση-Σπάσιμο-Securit-Tempered
   ΕΠΙΠΕΔΟ
   ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
   ΠΑΧΟΣ
   (mm)
   ΒΑΡΟΣ
   (Kg/m2)
   1C3 4 10
   1C3 5 12,5
   1C2 6 15
   1C2 8 20
   1C1 10 25
   1C1 12 30
   1C1 15 37,5
   1C1 19 47,5
  Έχουν όμως και κάποια ανεπιθύμητα χαρακτηριστικά τα οποία δυστυχώς είναι αναπόφευκτα αλλά δεν καταδεικνύουν κάποια ατέλεια:

  • Εξαιτίας της εσωτερικής κατανομής της τάσης κάθε γυαλιού, είναι αναπόφευκτες εμφανίσεις εναλλαγής χρωμάτων. Αναλόγως της γωνίας θέασης, σκουρόχρωμοι κύκλοι ή λουρίδες είναι εμφανείς σε πολωμένο φώς.
  • Σε σπάνιες περιπτώσεις, μικρές αλλαγές στην επιφάνεια μπορούν να προκληθούν λόγω της μετακίνησής του πάνω σε ρόδες κατά τη διάρκεια της θερμικής επεξεργασίας του γυαλιού. Αυτές οι επιφανειακές αλλαγές αναφέρονται ως βούλες ή «κυλινδρικά κύματα», έχουν φυσική βάση λόγω τεχνικών αιτιών και μπορεί να είναι ορατές κάτω από ανεπιθύμητες συνθήκες φωτισμού.
  • Η εμβρεξιμότητα της επιφάνειας μπορεί να δημιουργήσει διαφορετικές στάμπες από κυλίνδρους, βεντούζες, μίγματα τριβής ή λίπανσης. Οι στάμπες αυτές, παρόλο που είναι αόρατες σε κανονικές συνθήκες, εάν σχηματίστεί υγρασία στην επιφάνεια του γυαλιού (βροχή, πλύσιμα κ.α.) γίνονται ορατές.
  Η θερμική αγωγιμότητα, η διαπερατότητα του φωτός και της ενέργειας, η θερμική διαστολή, η δύναμη θλίψης και το μέτρο ελαστικότητας στα Τζάμια Ασφαλείας Securit παραμένουν όμοια με τα απλά τζάμια, όπως επίσης και το βάρος, τα ηχομονωτικά χαρακτηριστικά και οι χημικές ιδιότητες.

  Κάθε θερμικά επεξεργασμένο κομμάτι υαλοπίνακα πρέπει να έχει καθαρή και μόνιμη σήμανση "TEMPERED", σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ 12150-3.

 • Πολυστρωματικά Τζάμια Ασφαλείας Triplex

  Saint-Gobain-Τζάμια Ασφαλείας-Τρίπλεξ-Triplex-Laminated Τα Τζάμια Ασφαλείας Triplex δημιουργούνται με την ένωση δύο ή περισσοτέρων μονών τζαμιών με κολλώδεις, ελαστικές μεμβράνες πολυβινυλίου-βουτιλίου (PVB) υψηλής αντοχής στο σχίσιμο, και μπορούν να αντέξουν υψηλά στατικά φορτία και κατασκευαστικούς σκοπούς επιπρόσθετα της δεδομένης τους διαφάνειας. Αναλόγως της χρήσης, πολλαπλές στρώσεις μεμβράνης PVB μπορούν να τοποθετηθούν ανάμεσα στα τζάμια προκειμένου να ικανοποιηθούν ανάγκες αυξημένων απαιτήσεων. Οι ιδαιίτερες ιδιότητες που χαρακτηρίζουν τα Τζάμια Ασφαλείας Triplex βασίζονται στην εξαιρετικά υψηλή αντοχή εφελκυσμού της στρώσης PVB και της άριστης επικόλλησης της στην προσκείμενη επιφάνεια του γυαλιού.

  Όσον αφορά σε θραύση από μηχανικό στρές όπως σοκ, πρόσκρουση ή επίδραση άλλων δυνάμεων που τελικά σπάνε το τζάμι, τα κομμάτια στα Τζάμια Ασφαλείας Triplex παραμένουν προσκολλημένα στην ενδιάμεση μεμβράνη, αφενός εμποδίζοντας τον θρυμματισμό του γυαλιού και την κατάρρευση των κομματιών του, αφετέρου αποφεύγοντας να πέσει κάποιος πάνω σε αιχμηρά σημεία του σπασμένου γυαλιού, μειώνοντας έτσι κατά πολύ τον κίνδυνο τραυματισμού. Σε πλήρως πλαισιωμένη εγκατάσταση, τα θραύσματα γυαλιού συγκρατούνται από το PVB και το τζάμι εξακολουθεί να διατηρεί μια παραμένουσα αντοχή έως ότου αντικατασταθεί.
  Saint-Gobain-Τζάμια Ασφαλείας-Θραύση-Σπάσιμο-Τρίπλεξ-Triplex-Laminated

  ΕΠΙΠΕΔΟ
  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
  ΣΥΝΘΕΣΗ ΠΑΧΟΣ
  (mm)
  ΒΑΡΟΣ
  (Kg/m2)
  2B2 33.1 6 15
  2B2 44.1 8 20
  1B1 55.1 10 25
  1B1 66.1 12 30
  1B1 33.2 7 16
  1B1 44.2 9 21
  1B1 55.2 11 26
  1B1 66.2 13 31
  Η δύναμη συμπίεσης, η θερμική αγωγιμότητα, η θερμική διαστολή, το μέτρο ελαστικότητας, η μάζα ανά μονάδα επιφάνειας και τα χημικά χαρακτηριστικά είναι παρόμοια με αυτά των μονών βασικών τζαμιών.

  Η φωτοδιαπερατότητα είναι επίσης αποτέλεσμα των τιμών των επεξεργασμένων βασικών γυαλιών και μεμβρανών PVB. Αναλόγως με το πάχος της συναρμολόγησης, η διαπερατότητα του φωτός είναι μεταξύ 90-70%.

Ενεργητική Ασφάλεια (Security)

Saint-Gobain-Τζάμια Ασφαλείας-Αλεξίσφαιρα-Αντιβανδαλιστικά-Αντιβαντάλ-Antivandal

Ο σκοπός εδώ είναι να χρησιμοποιήσουμε τα Τζάμια Ασφαλείας ως ένα ενεργό φράγμα ενάντια σε δυναμικές επιθέσεις. Οι κύριοι στόχοι είναι να εμποδίσουμε μία διαπέραση κατά τη διάρκεια μιάς καθορισμένης χρονικής περιόδου, αλλά επίσης και στην περίπτωση επιλεκτικών βραχύχρονων φορτίων αιχμής. Οι βασικοί τύποι από αυτά τα Τζάμια Ασφαλείας, ανάλογα με το σκοπό που εξυπηρετούν, είναι:

 • Αντιβανδαλιστικά Τζάμια Ασφαλείας

  Saint-Gobain-Τζάμια Ασφαλείας-Αντιβανδαλιστικά-Αντιβαντάλ-Antivandal-Vandal Τα Αντιβανδαλιστικά Τζάμια Ασφαλείας προσφέρονται για προστασία έναντι βανδαλιστικών ενεργειών καθώς και εγκληματικών ενεργειών όπως η διάρρηξη ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν αλεξίσφαιρα. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται πολύφυλλα κρύσταλλα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να αποτρέπουν σκόπιμες κινήσεις εγκληματιών και διαρρηκτών οι οποίοι προσπαθούν να προσεγγίσουν αντικείμενα που βρίσκονται πίσω από αυτά. Η αντίσταση στα Αντιβανδαλιστικά Τζάμια Ασφαλείας είναι φυσικά αντιστρόφως ανάλογη του χρόνου και των μέσων που διαθέτουν οι επιτιθέμενοι. Κατά συνέπεια το ζητούμενο επίπεδο προστασίας διαφέρει ανάλογα με το επίπεδο του κινδύνου.

  Από τα διεθνώς αποδεκτά Standards στα Αντιεγκληματικά Τζάμια Ασφαλείας προκύπτουν οκτώ κατηγορίες διαβάθμισης της αντιβανδαλιστικής και αντιδιαρρηκτικής προστασίας (P1A εώς P8B), ανεξάρτητα της σύνθεσής τους και εξαρτώμενα αποκλειστικά από τις επιδόσεις αντοχής κατά την διάρκεια των απαιτούμενων δοκιμασιών.

  ΤΕΣΤ ΕΠΙΠΕΔΟ
  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
  ΕΙΔΟΣ
  ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ
  ΑΡΙΘΜΟΣ
  ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΕΩΝ
  Σφαίρα P1A Ρίψη βάρους 4Kg από ύψος 1,5m 3 ρίψεις σε τριγωνικό σχήμα
  Σφαίρα P2A Ρίψη βάρους 4Kg από ύψος 3m 3 ρίψεις σε τριγωνικό σχήμα
  Σφαίρα P3A Ρίψη βάρους 4Kg από ύψος 6m 3 ρίψεις σε τριγωνικό σχήμα
  Σφαίρα P4A Ρίψη βάρους 4Kg από ύψος 9m 3 ρίψεις σε τριγωνικό σχήμα
  Σφαίρα P5A Ρίψη βάρους 4Kg από ύψος 9m 3x3 ρίψεις σε τριγωνικό σχήμα
  Τσεκούρι / Σφυρί P6A Κάθετες κρούσεις 30-50 κρούσεις
  Τσεκούρι / Σφυρί P7A Κάθετες κρούσεις 51-70 κρούσεις
  Τσεκούρι / Σφυρί P8A Κάθετες κρούσεις Περισσότερες από 70 κρούσεις
 • Αλεξίσφαιρα Τζάμια Ασφαλείας

  Saint-Gobain-Τζάμια Ασφαλείας-Αλεξίσφαιρα Ο συνδυασμός πολλαπλών στρωμάτων τζαμιών με παρεμβαλλόμενες, απορροφητικές ενέργειας μεμβράνες, δημιουργεί αποτελεσματική αλεξίσφαιρη αντίσταση. Προς τούτο διατίθεται πληθώρα από Αλεξίσφαιρα Τζάμια Ασφαλείας, διαφορετικού πάχους και σύστασης, ανάλογα με τον επιθυμητό βαθμό προστασίας, ο οποίος καθορίζεται από σειρά παραμέτρων, όπως είναι ο τύπος του όπλου και το διαμέτρημα του, ο τύπος του πυρομαχικού, η απόσταση βολής, ο αριθμός των χτυπημάτων και να μην πεταχτούν μικροσκοπικά θραύσματα στην πίσω πλευρά του γυαλιού.

  Αντίστοιχη των ανωτέρω είναι και η ταξινόμηση από τα Αλεξίσφαιρα Τζάμια Ασφαλείας σε εννιά διαφορετικές κατηγορίες ανεξάρτητα της σύνθεσής τους και εξαρτώμενα αποκλειστικά από τις επιδόσεις αντοχής κατά την διάρκεια των απαιτούμενων δοκιμασιών. Τα ισχύοντα σήμερα στις Ευρωπαϊκές χώρες πρότυπα (Standards) είναι για τα Αλεξίσφαιρα Τζάμια Ασφαλείας η νόρμα ΕΝ1063. Παρατίθεται πίνακας χαρακτηριστικών με τα Αλεξίσφαιρα Τζάμια Ασφαλείας όπως κατατάσσονται βάσει των επιδόσεών τους στις δοκιμασίες (tests).

  ΕΠΙΠΕΔΟ
  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

  ΤΥΠΟΣ
  ΟΠΛΟΥ

  ΔΙΑΜΕΤΡΗΜΑ
  ΒΛΗΜΑΤΟΣ

  ΤΥΠΟΣ
  ΒΛΗΜΑΤΟΣ

  ΜΑΖΑ
  ΒΛΗΜΑΤΟΣ
  (gr)

  ΤΑΧΥΤΗΤΑ
  ΒΟΛΗΣ
  (m/s)

  ΑΡΙΘΜΟΣ
  ΒΟΛΩΝ

  ΑΠΟΣΤΑΣΗ
  ΣΤΟΧΟΥ
  (m)

  ΑΠΟΣΤΑΣΗ
  ΒΟΛΩΝ
  (mm)

  BR1

  Τουφέκι

  0.22
  Long Rifle

  L/RN
  Σφαίρα μολύβδου με στρογγυλή μύτη

  2.6 ± 0.1

  360 ± 10

  3

  10.0 ± 0.5

  120 ± 10

  BR2

  Πιστόλι

  9mm
  Luger

  FJ/RN/SC
  Χαλύβδινο περίβλημα μαλακού πυρήνα με στρογγυλή μύτη

  8.0 ± 0.1

  400 ± 10

  3

  5.0 ± 0.5

  120 ± 10

  BR3

  Πιστόλι

  0.357
  Magnum

  FJ/CB/SC
  Χαλύβδινο περίβλημα μαλακού πυρήνα με κωνική μύτη

  10.2 ± 0.1

  430 ± 10

  3

  5.0 ± 0.5

  120 ± 10

  BR4

  Πιστόλι

  0.44
  Rem.Magnum

  FJ/FN/SC
  Ορειχάλκινο περίβλημα μαλακού πυρήνα με στρογγυλή μύτη

  15.6 ± 0.1

  440 ± 10

  3

  5.0 ± 0.5

  120 ± 10

  BR5

  Τουφέκι

  5.56 x 47
  twist length
  178mm
  approx. 10mm

  FJ/FN/SC/P1
  Ορειχάλκινο περίβλημα μαλακού πυρήνα με κωνική μύτη

  4.0 ± 0.1

  950 ± 10

  3

  10.0 ± 0.5

  120 ± 10

  BR6

  Τουφέκι

  7.62 x 51
  twist length
  178mm
  approx. 10mm

  FJ/PB/SC
  Χαλύβδινο περίβλημα μαλακού πυρήνα με μυτερή μύτη

  9.5 ± 0.1

  830 ± 10

  3

  10.0 ± 0.5

  120 ± 10

  BR7

  Τουφέκι

  7.62 x 51
  twist length
  254mm
  approx. 10mm

  FJ/PB/HC1
  Ορειχάλκινο περίβλημα μαλακού πυρήνα με μυτερή μύτη

  9.8 ± 0.1

  820 ± 10

  3

  10.0 ± 0.5

  120 ± 10

  SG1

  Καραμπίνα

  Cal 12/70

  Brenneke
  Φυσσίγιο με μαλακό πυρήνα

  31.0 ± 0.5

  420 ± 10

  1

  10.0 ± 0.5

  -

  SG2

  Καραμπίνα

  Cal 12/70

  Brenneke
  Φυσσίγιο με σκληρό πυρήνα

  31.0 ± 0.5

  420 ± 10

  3

  10.0 ± 0.5

  120 ± 10

 • Αλεξίβομβα Τζάμια Ασφαλείας

  Μπορεί να επιλεγεί είτε η λύση ενός γυαλιού που δεν θα σπάσει από την έκρηξη, είτε η λύση ενός γυαλιού που θα σπάσει μεν αλλά θα παραμείνει στην θέση του. Στην δεύτερη περίπτωση η ωστική ενέργεια μεταφέρεται στην φέρουσα κατασκευή, η οποία θα πρέπει να είναι ικανή να αντέξει και ο τρόπος στερέωσης το γυαλιού θα πρέπει να είναι αρκετά ισχυρός. Σε κάθε περίπτωση ο γνώμονας κατασκευής υαλώσεων ανθεκτικών σε εκρήξεις είναι η ανθρώπινη ασφάλεια δεδομένης της έξαρσης που υπάρχει σε τρομοκρατικές ενέργειες.

  Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό Standard EN 13541 προτείνονται τέσσερα επίπεδα με Τζάμια Ασφαλείας ανθεκτικά σε εκρήξεις: ER1 έως ER4 αναφορικά σε έκρηξη από βόμβα με TNT.

  ΕΠΙΠΕΔΟ
  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

  Μέγιστη πίεση
  κρουστικού κύματος
  (BAR)
  Διάρκεια πίεσης
  κρουστικού κύματος
  (s/1000)
  Ενδεικτικό
  πάχος
  (mm)
  Βάρος
  (Kg/m2)
  ER1 0,5 – 1,0 > 20 10 23
  ER2 1,0 – 1,5 > 20 26 60
  ER3 1,5 – 2,0 > 20 31 73
  ER4 2,0 – 2,5 > 20 64 130

Τα τζάμια σήμερα προσφέρουν πολλά ακόμη οφέλη

Τα τζάμια σήμερα μπορούν περισσότερα. Δε ξεχωρίζουν μόνο για την εξαιρετική τους Ασφάλεια, αλλά επίσης για :

Όλα αυτά συντελούν σημαντικά στην εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και στη δημιουργία ενός ιδανικού και ασφαλές περιβάλλον στο σπίτι σας, για εσάς και την οικογένειά σας.