Ηχομονωτικά Τζάμια

Ηχομονωτικά Τζάμια

Το να επιλέξει κάποιος για τα κουφώματά του Ηχομονωτικά Τζάμια δεν είναι πλέον υπερβολή, αλλά πολλές φορές επιτακτική ανάγκη. Η κατοίκηση κοντά σε αεροδρόμια, δίπλα σε αυτοκινητόδρομους ή στο κέντρο μεγαλουπόλεων αποτελεί μεγάλο πρόβλημα θορύβου. Πρόβλημα ίσως να αποτελεί ακόμη και η ζωή δίπλα σε θορυβώδης γείτονες, όπου πρέπει να ανέχεστε τη δική τους επιλογή μουσικής οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Το βίωμα συνεχώς ανεπιθύμητων θορύβων έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ευεξία και την ποιότητα της ζωής μας, οδηγώντας σε αϋπνία και σε έντονο στρες.

Επιστρέφοντας στο σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να κλείσουμε την πόρτα και να απολαύσουμε ένα ήσυχο καταφύγιο από τη φασαρία της καθημερινής ζωής. Η αντίληψη του θορύβου ποικίλλει από άτομο σε άτομο ανάλογα με την πηγή του θορύβου και την υποκειμενική ανοχή ή αποδοχή ενός συγκεκριμένου θορύβου, κάθε ατόμου. Αν ο υπερβολικός θόρυβος όμως επηρρεάζει αρνητικά την ηρεμία μας, τότε η ηχομόνωση είναι μια επένδυση που αξίζει να γίνει.

Ηχομονωτικά Τζάμια-Θόρυβος-Φασαρία-Επιπτώσεις

Επιπτώσεις του θορύβου στην υγεία

Οι επιδράσεις του θορύβου στον ανθρώπινο οργανισμό είναι πλέον ιατρικά τεκμηριωμένες και αναμφισβήτητες. Σύγχρονες μελέτες κατέδειξαν ότι οι επιπτώσεις του θορύβου είναι μεγαλύτερες από ό,τι πιστευόταν έως σήμερα. Οι επιπτώσεις του αστικού θορύβου στην υγεία προκαλούν ακούσιες απαντήσεις στο ενδοκρινικό σύστημα, καρδιαγγειακό σύστημα, γαστρεντερικό, αυτόνομο και κεντρικό νευρικό σύστημα και στο επίπεδο βιοχημείας του κυττάρου. Είναι ενδεικτικό ότι ο θόρυβος, ως ανεπιθύμητος ήχος, διεγείρει το συμπαθητικό σύστημα του αυτόνομου νευρικού συστήματος και σαν τελικό αποτέλεσμα έχουμε την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, του μεταβολισμού και των αναπνοών. Οι διαταραχές σε αυτές τις λειτουργίες εκδηλώνονται με κεφαλαλγία, ναυτία, υπέρταση, συσπάσεις μυών, νευρικές εκδηλώσεις, συγκινησιακό stress, κόπωση και κατάθλιψη, έκκριση επινεφρίνης και άγχος, ταχυκαρδία και διαταραχές στις ψυχοσωματικές και ψυχολογικές αντιδράσεις οι οποίες είναι δύσκολο να εκτιμηθούν. Το επίπεδο χοληστερίνης στο αίμα αυξάνεται, ενώ αντίθετα ελαττώνεται όταν ο θόρυβος μειώνεται. Μία από τις πιο καταστροφικές δράσεις της ηχορυπάνσεως στην ποιότητα της ζωής μας είναι η διατάραξη της ψυχικής μας ισορροπίας. Βαθείς ή οξείς, απότομοι ή συνεχείς, ληστεύουν την γαλήνη του μυαλού μας, τεντώνουν τα νεύρα μας.

Αυτές οι επιπτώσεις στην υγεία, με τη σειρά τους, μπορεί να οδηγήσουν σε κοινωνικά μειονεκτήματα, μειωμένη παραγωγικότητα, μειωμένη απόδοση στη μάθηση, απουσίες στο χώρο εργασίας και το σχολείο, αυξημένη χρήση ναρκωτικών, ατυχήματα, επιπρόσθετο βάρος για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και απώλεια της αξίας των ακινήτων.

Υπάρχουν σημαντικές μελέτες που αφορούν στις φυσιολογικές και ψυχολογικές συνέπειες του θορύβου και την επίδρασή του στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων.

Ήχος-Κύματα

Τί είναι ο ήχος;

Ήχος είναι μία μορφή ενέργειας που δημιουργείται από δονήσεις. Όταν οποιοδήποτε αντικείμενο δονείται, προκαλεί κίνηση στα σωματίδια του αέρα. Αυτά τα σωματίδια προσκρούουν στα διπλανά σωματίδια, κάνοντάς τα και αυτά να δονούνται προσκρούοντας και εκείνα στα διπλανά τους κ.ο.κ. Η κίνηση αυτή, που ονομάζεται ηχητικά κύματα και συνεχίζεται μέχρι να ξεμείνει από ενέργεια.

Το ανθρώπινο αυτί αντιλαμβάνεται δονήσεις από 40Hz έως 20KHz και τις ερμηνεύει ως ήχο.

Ήχος-Κύματα-Μήκος

 Ήχος-Κύματα-Συχνότητα

Ο ήχος μπορεί να αναπαρασταθεί ως ένα μείγμα ημιτονοειδών κυμάτων διαφορετικών συχνοτήτων. Τα κάτω κύματα έχουν υψηλότερες συχνότητες από αυτές επάνω.

Τα ομοιόμορφα επαναλαμβανόμενα ηχητικά κύματα παράγουν μουσικές νότες. Όταν οι δονήσεις είναι γρήγορες, δημιουργείται μία υψηλή νότα. Όταν οι δονήσεις είναι αργές, δημιουργείται μια χαμηλή νότα.

Αντίθετα τα ακανόνιστα ηχητικά κύματα δημιουργούν ενοχλητικό θόρυβο.

Ένταση ήχου

Το αυτί έχει την αξιοσημείωτη ικανότητα να χειριστεί ένα τεράστιο φάσμα επιπέδων ήχου. Για να εκφραστούν τα επίπεδα ήχου σε αριθμούς που είναι πιο εύχρηστο, χρησιμοποιείται μια λογαριθμική κλίμακα, αντί για μία γραμμική. Αυτή η κλίμακα είναι η κλίμακα decibel (db).

Μηδέν ντεσιμπέλ (0 dB) είναι ο πιο χαμηλός ακουστικά ήχος που μπορεί να αντιληφθεί ένα υγιές ανθρώπινο αυτί. Από εκεί, κάθε αύξηση κατά 3dB αντιπροσωπεύει διπλασιασμό της ηχητικής πυκνότητας ή της ακουστικής ισχύς.

Ήχος-Αντίληψη-Επίπεδο-Ένταση

Η σχετική ένταση όμως που αντιλαμβανόμαστε είναι ένα υποκειμενικό ψυχολογικό φαινόμενο, δεν είναι κάτι που μπορεί να μετρηθεί αντικειμενικά. Οι περισσότεροι από εμάς αντιλαμβάνονται έναν ήχο δύο φορές πιο δυνατό από ένα άλλο όταν είναι περίπου 10 dB μεγαλύτερος. Έτσι ένας ήχος στα 50dB έχει 10 φορές μεγαλύτερη ισχύ από έναν ήχο στα 40dB και γίνεται αντιληπτός ως διπλάσιος σε ένταση. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για έναν καλό ύπνο τα επίπεδα θορύβου στο υπνοδωμάτιο δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 30 dB ενώ για την ομαλή διαβίωση προτείνουν λιγότερο από 40 dB για το σπίτι και έως 50 dB για το περιβάλλον εργασίας.

Ένταση
Παράδειγμα αντίληψης
150 dB
Όριο κώφωσης
140 dB Απογείωση αεροπλάνου Jet
130 dB Πυροβολισμός
120 dB Όριο πόνου
110 dB Κομπρεσέρ
100 dB Αλυσοπρίονο
90 dB Τρένο
80 dB Πολυσύχναστος αυτοκινητόδρομος
70 dB Ηλεκτρική σκούπα
60 dB Κλιματιστικό
50 dB Ψυγείο
40 dB Συνηθισμένη ομιλία
30 dB Ψίθυρος
20 dB Θρόισμα φύλλων
10 dB Αναπνοή
0 dB Όριο ακοής

Ο δείκτης ηχομόνωσης Rw(C;Ctr)

Ο περιβαλλοντικός θόρυβος πρέπει να μειώνεται από επίπεδα τα οποία είναι άβολα σε επίπεδα τα οποία είναι αποδεκτά στους ενοίκους και τους χρήστες.

Η ηχομονωτική ιδιότητα στα Ηχομονωτικά Τζάμια ορίζεται από ένα δείκτη που αντιπροσωπεύει τη διαφορά μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών επίπεδα θορύβου. Αυτός είναι ο δείκτης R. Οι μετρήσεις λαμβάνονται εντός εργαστηρίου σύμφωνα με το πρότυπο EN ISO 140 και αντιπροσωπεύουν τις ακουστικές ιδιότητες ενός στοιχείου.

Ο δείκτης Rw ενσωματώνει μία σταθμισμένη διόρθωση για το ανθρώπινο αυτί και εκφράζεται σε dB. Οι μέθοδοι υπολογισμού του δείκτη αυτού χρησιμοποιούν ένα τυποποιημένο φάσμα θορύβου που περιγράφονται στο EN ISO 717-1.

Ανάλογα με το πώς έχει συναρμολογηθεί και εγκατασταθεί ένα παράθυρο, αποδίδει χαμηλότερα σε χαμηλές, μεσαίες ή υψηλές συχνότητες. Για το λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί ο δείκτης Rw(C;CTR). Η διόρθωση Ctr χρησιμοποιείται συνήθως όταν η πηγή του θορύβου είναι η οδική κίνηση μίας λεωφόρου ταχείας κυκλοφορίας. Για το γενικό θόρυβο του εξωτερικού περιβάλλοντος είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται η διόρθωση C. Και οι δύο διορθώσεις είναι γενικά αρνητικές και αφαιρούνται από το Rw για να καθορίσει τις ιδιότητες μείωσης του θορύβου ενός δομικού στοιχείου. Παρέχονται από τα εργαστήρια δοκιμών και αναγράφονται δίπλα στην τιμή Rw.

Ηχοπροστασία

Η μείωση του θορύβου πραγματοποιείται μειώνοντας την ενέργεια των ηχητικών κυμάτων. Βάζοντας Ηχομονωτικά Τζάμια και βελτιώνοντας την ηχομόνωση των κουφωμάτων σας, βελτιώνετε την ηχομόνωση του σπιτιού σας. Η βελτίωση του συντελεστή ηχομόνωσης των κουφωμάτων όσο αφορά τα Ηχομονωτικά Τζάμια είναι εφικτή με τους κάτωθι τρόπους:

 • Διάκενο

  Το μέγεθος του διάκενου μεταξύ των τζαμιών του υαλοπίνακα, είτε διπλός είτε τριπλός, κάνει μια σημαντική διαφορά στο επίπεδο της μόνωσης του θορύβου. Συνήθως ένα μεγάλο κενό αέρα θα βελτιώσει την ηχομόνωση, αφού η μετάδοση του θορύβου στον αέρα είναι πολύ πιο αργή από ότι στα στερεά.

  Παράδειγμα:
  Ένας υαλοπίνακας με 2 τζάμια 4mm και διάκενο 16mm μπορεί να μειώσει το θόρυβο κατά 31 dB, ενώ τα ίδια τζάμια με διάκενο 10mm μειώνουν το θόρυβο κατά 29 dB.

 • Πάχος τζαμιού

  Τα τζάμια είναι διαθέσιμα σε διάφορα πάχη και τυπικά τα πιο χοντρά τζάμια μειώνουν περισσότερο το θόρυβο.

  Παράδειγμα:
  Ένα μονό τζάμι 4mm μειώνει το θόρυβο κατά 30 dB ενώ ένα τζάμι 6mm μειώνει το θόρυβο κατά 32 dB. Μπορούμε να πούμε πως κάθε πρόσθετο χιλιοστό στο πάχος του τζαμιού, αυξάνει την ηχομόνωση κατά 1 dB.

 • Τριπλή υάλωση

  Εκτός από την καλύτερη θερμομόνωση, οι τριπλοί υαλοπίνακες παρέχουν και καλύτερη ηχομόνωση. Αυξάνοντας το συνδυασμένο πάχος του υαλοπίνακα, αυξάνεται και η μάζα. Από αυτή την πρόσθετη μάζα καθώς και από το πρόσθετο εμπόδιο του τρίτου τζαμιού, προκύπτει περαιτέρω μείωση στη μετάδοση του θορύβου.

  Παράδειγμα:
  Ένας υαλοπίνακας με 2 τζάμια 4mm και διάκενο 16mm μπορεί να μειώσει το θόρυβο κατά 31 dB, ενώ ένας τριπλός υαλοπίνακας με τα ίδια τζάμια και το ίδιο διάκενο μειώνει το θόρυβο κατά 32 dB.

 • Διαφοροποίηση τζαμιών

  Διαφοροποιώντας το πάχος των τζαμιών του υαλοπίνακα πετυχαίνουμε μείωση του θορύβου σε διαφορετικές συχνότητες. Ως αποτέλεσμα, ένας διπλός ή τριπλός υαλοπίνακας με τζάμια διαφορετικού πάχους το καθένα θα είναι αποτελεσματικός στη μείωση του θορύβου σε ένα ευρύτερο φάσμα συχνοτήτων από ό,τι αν όλα τα τζάμια ήταν το ίδιο πάχος.

  Παράδειγμα:
  Ένας υαλοπίνακας με 2 τζάμια 4mm και διάκενο 16mm μπορεί να μειώσει το θόρυβο κατά 31 dB, ενώ με 1 τζάμι 4mm και 1 τζάμι 6mm με διάκενο πάλι 16mm μειώνουν το θόρυβο κατά 35 dB.

 • Ειδικά Ηχομονωτικά Τζάμια

  Εγκαθιστώντας πολυστρωματικά τζάμια ασφαλείας εκτός από ασφάλεια (παθητική και ενεργητική), προσφέρουν και ηχομόνωση. Η μεμβράνη PVB που βρίσκεται ενδιάμεσα έχει την ιδιότητα να απορροφάει πολύ μεγαλύτερο εύρος ηχητικών κυμάτων. Επιπρόσθετα αντί για απλή μεμβράνη, μπορεί να τοποθετηθεί ειδική ακουστική μεμβράνη για ακόμα υψηλότερα επίπεδα ηχομόνωσης.

  Παράδειγμα:
  Ένα μονό τζάμι 6mm μειώνει το θόρυβο κατά 32 dB ενώ ένα πολυστρωματικό 33.1 τζάμι 6mm (3+3) μειώνει το θόρυβο κατά 33 dB. Εάν στο ίδιο πολυστρωματικό 33.1 τζάμι βάλουμε ακουστική μεμβράνη, πετυχαίνουμε μείωση θορύβου κατά 35 dB.

Τα τζάμια σήμερα προσφέρουν πολλά ακόμη οφέλη

Τα τζάμια σήμερα μπορούν περισσότερα. Δε ξεχωρίζουν μόνο για την εξαιρετική τους Ηχομόνωση, αλλά επίσης για :

Όλα αυτά συντελούν σημαντικά στην εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και στη δημιουργία ενός ιδανικού και ασφαλές περιβάλλον στο σπίτι σας, για εσάς και την οικογένειά σας.